Bezuinigingsakkoord eerste stap naar herstel vertrouwen woningmarkt

Home/Overheid/Bezuinigingsakkoord eerste stap naar herstel vertrouwen woningmarkt

Bezuinigingsakkoord eerste stap naar herstel vertrouwen woningmarkt

27-04-2012
VBO Makelaar vindt het zeer prijzenswaardig dat het demissionaire minderheidskabinet een akkoord heeft gesloten met D66, ChristenUnie en GroenLinks. De partijen hebben onder enorme tijdsdruk een pakket bezuinigingsmaatregelen samengesteld dat ook heldere en stimulerende maatregelen voor de woningmarkt bevat. Directeur Hans van der Ploeg: “Dit is een eerste stap naar een integraal plan voor de woningmarkt. Wij zijn blij dat deze politieke partijen de urgentie hebben ingezien om in te grijpen op de woningmarkt. De partijen hebben de oproep van VBO Makelaar om de overdrachtsbelasting voor een langere termijn op 2% te handhaven, gehonoreerd. De consument heeft geen behoefte aan tijdelijke maatregelen, maar wil weten waar zij de komende jaren aan toe is.”

Duidelijkheid
De huren worden meer marktconform en nieuwe aflossingsvrije hypotheken komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Van der Ploeg: “Het is een verstandig besluit om duidelijkheid te verschaffen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. De ingreep is niet prettig, maar in de huidige situatie is minder goed nieuws beter dan geen nieuws. Een groot obstakel voor de woonconsument was de heersende onduidelijkheid op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. De consument heeft er recht op om te weten of men de woning over 10 jaar ook nog kan betalen. Die duidelijkheid is er nu.”

Daadkracht
Van der Ploeg besluit: “Wij prijzen de daadkracht van alle betrokken partijen om op zeer korte termijn met een dergelijk plan over de brug te komen. Wij zijn er nog niet wat betreft een lange termijn visie voor de woningmarkt, daarvoor is deze markt te complex. Echter, dit plan geeft een duidelijk signaal af dat men de woningmarkt wil hervormen naar een gezonde markt. Het geeft de consument en de markt vertrouwen en een zetje in de goede richting om uit deze crisis te komen.”

By |april 16th, 2014|Categories: Overheid|0 Comments

About the Author: